Biografie

Johan van de LaarInleiding
Ik ben Johan van de Laar, fotograaf, auteur, documentairemaker en gepensioneerd leraar bouwkunde.
Ik ben geboren in juni 1941. Mijn eerste foto’s maakte ik toen ik bijna 14 jaar oud was. Foto’s gemaakt op weg naar en in het oorlogsmuseum in Overloon. Het fototoestel, geleend van een oudere broer, was een Kodak Box, een 6×9 formaat. Het fotograferen heeft me sindsdien niet meer losgelaten en is altijd een van mijn hobby’s gebleven.

Hoogtepunten
In de loop der jaren fotografeer ik veel. Ik leg van alles vast op de gevoelige plaat. Ik gebruikte negatief films, zowel zwart/wit als kleur. Ook dia’s maken was een onderdeel wat mij boeide. De bouw van het V.O.C. schip de Batavia in Lelystad, waarvan ik het bouwproces 10 jaar volgde, de PTT straalverbindingstoren in de Mortel en het in beeld brengen van het Gemerts volkslied ‘Van Wor Ik Bén’, zijn voor mij de fotografische hoogtepunten. Later zullen er nog meer volgen.

Filosofie
Foto’s zeggen veel.
Fotografie betekent voor mij het object vastleggen, zoals ik dat op dat moment zie. Tijd en licht spelen daarbij een grote rol. Morgen kan het totaal anders zijn, of het is er niet meer. Later zijn mensen me misschien dankbaar dat ik de beelden heb vastgelegd.
Ik maak graag foto’s en ik mag dan ook graag kijken naar foto’s. Foto’s zijn complex. Een foto kan eenvoudig zijn maar toch een heel verhaal vertellen. Een foto kan een geheel van allerlei dingen laten zien die bij elkaar horen. Een foto kan fascinerend, intrigerend, meeslepend of betoverend zijn. Het kan heel boeiend zijn en je aandacht in beslag nemen. Een foto behoeft eigenlijk geen uitleg. De afbeelding ofwel de afbeeldingen spreken voor zich.